Další výborný nápad EU

31. 05. 2017 20:23:37
Konečně se dočkáme spravedlivého zpoplatnění ježdění po dálnicích. EU totiž přichází s dalším geniálním nápadem.

V návrhu EU je momentálně zpoplatnění dálnic i pro osobní auta, ne tak jak doposud - tedy dálniční známkou - ale stejně jako u náklaďáků pomocí "mikrovlnky".

Pojďme se nad tím v rámci ČR trochu zamyslet.

Obchvaty měst a obcí se dělaly z důvodu převedení automobilové dopravy mimo centra obcí a měst. Pokud pomineme smog a hluk, jedním z hlavních důvodů je zejména čas. Tedy doba, která je nutná dopravit se z bodu A do bodu B. A je zcela jedno, zda se jedná o dopravu osobní, nebo dopravu firemní, leč mnohdy prováděnou osobními vozy.

Záměr je zcela jednoznačný. Vytahat z lidí (a firem) za každý kilometr ujetý na dálnici peníze a jak je i oficiálně přiznáváno, těch peněz dostat víc.

NU, snad, možná ... zamyslel bych se nad tím v případě, že by naše síť dálnic byla natolik kvalitní, že bych se z bodu B (tedy třeba z Brna) dostal do bodu P (tedy Prahy) za jakýchsi exkluzivních podmínek, které by mi měla cesta po dálnici umožňovat.

Bohužel u nás tomu tak není. Dálnice (tedy dle zkušenosti, protože na nich trávím poměrně hodně času) jsou naše "dálnice" řidiči spíše přirovnávány k panelkám a vzhledem k množství opravovaných úseků, kde nezřídka dochází k nehodám, se provoz často zastaví zcela.

To ovšem není jediný problém.EU jde o to sjednotit výběr mýtného pro celou EU.

Takže po dorovnávání platů řidičům projíždějícím přes země v EU které mají vyšší mzdu řidičů se tato má dorovnávat. (Je pravda, že chudší země se bouří a v současnosti se o tom jedná).

Ovšem nám jako zaměstnancům je často vyčítáno, že odmítáme jezdit za prací jinam. Ale pokud díky takovéto dopravě značnou část výdělku zaplatíme za dopravu, asi to příliš "migraci" za prací nepomůže.

Jistě o takovéto platbě za dálnice se můžeme bavit ve chvíli, kdy platy naše a platy třeba v Německu budou na stejné úrovni. Což nejsou.

Stejně tak, pokud kvalita dálnic bude také na stejné úrovni. Což také není.

Výsledkem tohoto nesmyslného zákona tedy bude přesný opak toho, proč se dálnice staví.

Měly by ulehčit dopravní situaci ve městech a obcích. Zlepšit kvalitu ovzduší, kvalitu života a zrychlit dopravu do zaměstnání.

Dojde ovšem k tomu, že osobní auta se začnou dálnicím vyhýbat stejně, jako se o to dnes už snaží kamiony a začnou jezdit po silnicích nižších tříd.

Ostatně moc velký časový rozdíl v tom nebude. A věřte, že vím o čem píšu. Na cestách strávím polovinu své pracovní doby

Náklaďákům se tedy dá díky značkám omezujícím určitou tonáž zamezit vjezdu přes silnice nižších tříd.

Jak to ovšem bude řešeno u osobáků? Vjezd bude povolen pouze místním a dopravní obsluze?

Zase nám bude dalším, bruselským zákonem znepříjemněn život.

Tak nějak mám pocit, že je to všechno postavené na hlavu.

Z jedné strany stát povoluje oficiálně komodity na kterých velmi těžce vydělává. Třeba pohonné hmoty, alkohol, cigarety. To je známá věc. Z druhé strany uživatele těchto komodit neustále perzekuuje. Ovšem musí opatrně.

Dodnes jsem nepochopil, proč třeba u cigaret je cena regulovaná státem. Stát si vezme DPH + daň z cigaret, ale cena krabičky je pevně daná. Pamatuji, že před 30-ti lety si koupil člověk krabičku v trafice za 8,-Kč a pokud šel večer do baru stála ho třeba 100,-Kč. Považuji to za diskriminaci obchodníků. Proč to stejné není u rohlíků?

Stát totiž z jedné strany pěstuje závislost - u tabáku, alkoholu a svým způsobem i u pohonných hmot a z druhé strany pečlivě hlídá, aby prodejce přežil, ale konzumenty perzekuuje.

Pečlivě si vybírá komodity, kde ví, že se jich lidé nejsou schopní vzdát, ale tak, aby to byla jen určitá skupina lidí a měl dostatek oponentů, kteří to k životu nepotřebují.

Pokud to ještě trochu rozvinu.

Kouření dle statistik propadlo cca 30% občanů. To znamená odpůrců je dostatek, aby to bylo dostatečně "demokratické" - ovšem také nevím o žádném referendu. Jen se zneužívá vlastně drogové závislosti pro zesměšňování kuřáků v rámci vyššího blaha ostatních. To, že je to závislost se v debatách nějak opomíjí, i když jsem teď sledoval několik debat odborníků na kouření, kteří jednoznačně říkají, že přestat kouřit dokáže jen pět lidí ze sta. Takže bijme tuto menšinu, dělejme z nich slabochy, ale tak to prostě není .... Vyžeňme je jako odpad společnosti, jako menšinu, která není IN.

Musí být člověk IN? Je tedy asi lepší za pomoci státních peněz (tedy peněz, které odvedeme všichni na daních), podporovat lesby, gaye a jiné menšiny a propagovat jejich pochody? Osobně to cítím naprosto kontraproduktivně. Chápu, že se někdo tak narodí, ale CHLUBIT se tím a podporovat to? Nerozbíjí se tím klasická rodina a to, že děti může mít prostě jen žena a muž, že to jinak nejde, ať se tyto komunity postaví třeba na hlavu? A ještě nám budou neziskovky tvrdit a kárat nás, že o tom nesmíme hovořit, protože by se cítili uraženi? Proč by se měli cítit uraženi?. Viděl někdy někdo, že by ze dvou samiček, nebo samečků byl nový jedinec (tedy pokud to nejsou hermafroditi, což lidský rod není)? Jaké mají tyto entity právo se dožadovat "přidělení" dětí jiných?

Ale vraťme se k dalším oficiální komoditám.

Alkohol.

Opět komodita, kde stát vydělává miliardy. Tady se dá pochopit, že alkoholik asi nebude příliš velkým přínosem pro společnost. No, a obyčejní konzumenti přisypou penízky do státního rozpočtu. Celkem OK.

Pohonné hmoty.

Mám pocit, že celá Evropa je postavena na produkci aut, necítíte to stejně? Kupujte nová auta a ty trošku starší vyhazujte, protože nesplňují emisní limity a bla, bla, bla. Emisní limity byly nesplnitelné a proto se automobilky uchýlily k podvodům.

A pokud stát nemohl vydělat přímo na autech, tak vymyslel další fintu. Auta jsou krásná, ale nejezdí bez pohonných hmot, a když už je mají, tak musí po něčem jezdit. A zdaňujme to! a zdaňujme to hodně!!

Co na tom, že peníze z dálničních známek nejdou do dopravy, co na tom, že peníze z tabákových výrobků nejdou do zdravotnictví. Jenže, kde už mají naši páni brát, když zdanění práce - ne daně - je jedno z nejvyšších v Evropě?

A tak prostě přidejme dalších dvacet tisíc úředníků a vymysleme zákony, které další peníze z lidí vytáhnou.

Omlouvám se za tento výlev, ale rád bych, aby jste pochopili za co nás obyčejné lidi tento stát má.

Za naprosté idioty, kteří budou sponzorovat jejich idiotské nápady. A bohužel mají pravdu ...

přeji krásný den

Autor: Ivo Gardavský | středa 31.5.2017 20:23 | karma článku: 39.59 | přečteno: 1916x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 63 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 117 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 328 | Diskuse
Počet článků 135 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2231

Mimo práce co mě živí, tak mě baví muzika, takže snad trochu skladatel, textař, muzikant.

Občas cítím potřebu se vyjádřit ke kontroverzním tématům.

Mimoto se snažím podívat na věcí jiným pohledem než všichni ostatní a třeba i nepříjemné zkušenosti obrátit v žert.

Zkrátka brát ten život s nadhledem.

A to přeji i Vám všem ostatním.

http://bandzone.cz/repass

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...