Ivo Gardavský

EU konečně vykročila správným směrem!

3. 08. 2016 19:09:01
Snad Vám neunikla zpráva, že EU vydala unijní směrnici, podle níž mají členské země přísněji chránit své území před pronikáním nepůvodních a invazivních přírodních druhů. Jsem velmi rád, že učinila tento první a veledůležitý krok.

Abych tedy byl přesný a nebyl nařčen z nějakého překrucování faktů. Jedná se o druhy, které by mohly při přemnožení ohrožovat biologickou rozmanitost, nebo ekosystémy.

Jistě všichni - tedy Vy starší - vzpomínáte na imperialistického brouka, tedy mandelinku, který nám byl nasazen až z Jů eS Ej, aby likvidoval naše hospodářské úspěchy a to tím, že cíleně požíral bramborové natě a snižoval tak výnosy brambor z hektaru.

Již jako dítko školou povinné jsem byl rodiči a prarodiči NUCEN chodit na naše malé záhumenky a tyto odporné proužkované brouky sbírat a dávat do sklenice z vodou, kde se potupně utopili.

Nebyla to příjemná práce. Ještě dnes na to mám škaredé vzpomínky.

Oč krásnější bylo takové slunéčko sedmitečné, kdy jsme s děvčaty žertovali, sbírali je z kopretin, kde pokojně lezly, dávali si je na ruku a ptali se:

"Kam poletíš, do peklíčka, nebo do nebíčka?"

A když roztáhly krovky, pod nimi se objevily blanitá křidélka a vyrazily do světa. Ano, bylo trošku smutku, pokud si to namířily rovnou k zemi, ale abych byl spravedlivý, tak z padesáti procent to vzaly nahoru do slunce a zmizely ....

Bohužel i slunéčkům už odzvonilo. I je začal nahrazovat nějaký invazivní druh, snad prý z jihovýchodní Asie s názvem Harmonia axyridis, s množstvím teček, který vytlačuje náš původní romantický druh a jak jsem sám poznal, houfující se na balkonech panelových bytů.

Už v rámci těchto krásných vzpomínek se přikláním k této nové směrnici. Ne vše co EU vytvoří je špatné. Stejně jako známý slogan zelených:

"Zabij bobra, zachráníš strom" - nebo tak nějak to bylo ...

Dnes už zelení mají s přírodou společný jen název. Ach, kde ty časy jsou ...

Líbí se mi postup, který EU navrhuje - tedy zachycené agresivní druhy budou na náklady dovozce vráceny zpět do země svého původu.

Jen s jednou věcí nesouhlasím, pokud prý nebude možno tak vykonat, budou na základě předpisů humanitárně utraceny. Tak to ne, já jsem spíš proto, ať se vrátí zpět na náklady EU, na to snad máme, ne?

Nebudou se tedy v našich lesích prohánět nějací cizí mývalové, veverky či snad želvy nádherné. Jejich přítomnost v Evropě, jako cizího druhu prý ročně způsobí škodu za 325 miliard korun!!

Mám totiž jednu naprosto neověřenou zprávu. V dalším kroku se bude jednat o nepůvodní evropské druhy, které mohou Evropu zase ohrožovat teroristickými útoky, či vnucováním nějakého podivného náboženství, které považuje ty, jež ho nevyznávají za méněcenné, stejně tak jako samičky tohoto druhu. Škody které působí jsou řádově několikanásobně vyšší, než způsobí mýval, či veverka.

(Jak již jsem psal, tato informace je neověřená, berte ji prosím s rezervou.)

Doufejme tedy, že se zpráva časem ukáže jako ověřená, a evropské druhy zůstanou v Evropě a třeba asijské, africké, či jiné, zase v zemi svého původu. Můžeme se přeci navštěvovat - ekologická i biologická rozmanitost zůstane zachována a to ke spokojenosti všech aktérů.

přeji krásný den

odkazy:

1.http://zpravy.e15.cz/zahranicni/ekonomika/myval-zelvy-veverky-v-eu-zacina-platit-zakaz-dovozu-invazivnich-druhu-1312461

2. https://www.novinky.cz/domaci/151483-video-na-prazske-balkony-priletaji-hejna-asijskych-berusek-lidem-hrozi-alergie.html

Autor: Ivo Gardavský | karma: 34.86 | přečteno: 1188 ×
Poslední články autora